Beers

Op deze site vindt u informatie omtrent de oud Hollandse importeur van het Zweedse merk Scania sinds 1946: "Beers en Zonen" te s' Gravenhage. Ik wil u een beeld geven op deze site van de historie van importeur Beers welke zijn oorsprong reeds vond in 1915. Sinds januari 2001 is Beers echter overgenomen door Scania AB en zijn de aandelen Beers niet meer beursgenoteerd op de AEX te Amsterdam.

Wist u trouwens dat als het chassisnummer van uw Scania begint met een 1, dat hij dan in Zweden gefabriceerd is, als hij met een 4 begint hij in Zwolle gemaakt is en als het een 9 is dat hij in Frankrijk gemaakt is? Het is maar een wetenswaardigheid want in kwaliteit maakt het totaal geen verschil. R-series beginnen met een 2 of een 3 (gemaakt in Zweden) en een 5 in Zwolle.

Chassisnummers beginnend met een 3 worden in Brazilië gemaakt, maar die zult u hier nagenoeg niet vinden.

Historie:

In 1915 start Dhr. Adriaan Beers zijn bedrijf aan de Laan van Nieuw Oost Indië te s' Gravenhage, en wordt meteen in dat jaar importeur van het Duitse merk Büssing bedrijfsauto's en bussen voor Nederland en de toenmalige koloniën. In 1923 verkrijgt hij tevens het importeursschap van het Franse merk Chenard-Walcker. 7 jaar later, in 1930, verkrijgt hij tevens de vertegenwoordiging in Nederland van het Amerikaanse merk Diamond T-trucks. In 1938 is het pand aan de Laan van Nieuw Oost Indië uit zijn jas gegroeid en verhuist het complete bedrijf naar de Geestbrugkade te Rijswijk. In de tussentijd is tevens het importeurschap verkregen van de Franse Chausson autobussen.

In 1940 wordt het 25 jarig jubileum gevierd van Adriaan Beers. De oorlog breekt aan en gedurende de tweede wereldoorlog ligt de import van auto's stil want de bezetter vordert alle voertuigen. In 1945 na de bevrijding komt de import geleidelijk weer op gang.

In December 1945 reist Dhr. Jos Beers naar Zweden om te onderhandelen over een dealerschap van Scania. Toen de onderhandelingen waren gelukt mocht Beers zich de eerste importeur van Scania buiten Zweden noemen.

In 1946 verwerft Beers het importeursschap van het Zweedse truck en busmerk Scania-Vabis. In 1950 treedt Dhr. Adriaan Beers af en in 1954 reeds wordt het 1000ste Scania-Vabis chassis afgeleverd aan de Geestbrugkade in Rijswijk. Het importeursschap van de Diamond trucks, Chenard-Walcker en Büssing is inmiddels beëindigd.

In 1959 is Beers wederom uit zijn jas gegroeid en verhuist het bedrijf naar een hagelnieuw bedrijfspand aan het industrieterrein Binckhorst aan de Maanweg in Den Haag, waar het tot 1993 zal blijven. Daar worden alle mogelijke reparaties uitgevoerd. Er worden nieuwe chassis gereedgemaakt, revisie van motoren en onderdelen, motoren getest op de rollenbank en al het onderhoud uitgevoerd. In 1993 wordt het nieuwe pand betrokken in Den Haag aan het Forepark.

In 1961 gaat Beers naar de Amsterdamsche beurs en wordt het een open N.V onder de naam: Beers Zonen N.V In datzelfde jaar lanceert Scania haar 1e turbomotor welke een ware revolutie ontketend in de transportwereld gezien de trekkracht, souplesse en het lage brandstofverbruik van deze motor. De eerste turbo motoren waren te herkennen aan hun "fluitende" geluid. De motoren in die tijd waren uitgerust met z.g. 'langzaam' draaiende 'grote' turbo's. De huidige turbo's zijn kleiner en draaien sneller als het menselijk gehoor kan waarnemen. Vandaar dat men de moderne turbo's niet meer hoort. In 1965 fuseert Beers met Van Yperen N.V. uit Zwijndrecht. In datzelfde jaar volgt de opening van de Scania fabriek in Zwolle en inmiddels is dan de 2.500e Scania-Vabis geassembleerd aan de Maanweg in Den Haag.

In 1971 is er de 25 jarige samenwerking tussen Beers en Scania, is Beers al 60 jaar actief in bedrijfswagens en wordt de 10.000e Scania door Beers afgeleverd. In 1987 verandert de naam wederom en wordt Beers Zonen N.V gewijzigd in 'Beers N.V'. In 1990 bestaat Beers 75 jaar en verkrijgt men het NEN-ISO 9002 certificaat. In de loop der jaren worden er meer vestigingen gebouwd en groeit het aantal medewerkers gestaag mee.

De filosofie van Beers was dat je in Nederland binnen een half uur rijden bij een vestiging moet kunnen zijn. Beers bood een landelijk dekkend netwerk aan van vestigingen, iets wat bij Scania niet gewoon was.

Ondergetekende is bij Beers begonnen als leerling-monteur in 1976 en is er, na een gedegen bedrijfsopleiding opgeklommen tot 2e dieselmonteur, werkzaam geweest tot begin 1979. Na het behalen van het groot rijbewijs ben ik ook vele malen uitgerukt met de kraanwagen om reparaties onderweg uit te voeren of om auto's af te slepen. Zelfs vanuit Duitsland werden er auto's naar Den Haag afgesleept en aldaar gerepareerd. Vanaf eind januari '79 ben ik als beroepschauffeur werkzaam geweest en heb dat beroep met veel plezier tot 21 april 2000 beoefend in diverse vervoersvormen, waarvan de laatste 8 jaar in het vervoer van zeecontainers. Sinds 24 april 2000 ben ik weer terug op het 'oude honk' maar nu als technisch administrateur en chauffeursinstructeur in de Scania - Beers vestiging te Waddinxveen.

Beers zal altijd in de historie van transporterend Nederland blijven voortbestaan. Ondanks dat de naam Beers van alle vestigingen in Nederland is verdwenen en er Scania voor in de plaats is gekomen.

Gelijke aanbiedingen

TRUCKERJOHN